Körskola Borås

De allra flesta ser fram emot den dagen då de får sitt körkort och kan börja ge sig ut på vägarna. Det är dock många steg att ta sig genom innan man är där och det allra första man måste göra är att ansöka om ett körkortstillstånd. Detta kan man göra från den dagen man fyllt 16 år genom att skicka in en ansöka till transportstyrelsen som ansvarar för dess utförande. Det kostar ingenting, men däremot måste man genomgå en synundersökning hos en optiker vilket går på några hundralappar. Efter att ha gjort en bedömning att du anses lämplig som förare skickar de ut ett intyg som sedan är giltigt i fem år därifrån.

Privat körning eller på körskola?

För en så effektiv utbildning som möjligt rekommenderas intensiv körning hemma i kombination med regelbundna lektioner på någon valfri körskola i Borås. Det är givetvis helt valfritt om man vill använda trafikskola eller inte, men statistiska undersökningar visar på att de som gjort det haft större chans att bli godkända på kommande prov och tester.

Skriv in dig i tid

Man brukar ge rådet att boka in mer täta lektioner omkring 2-3 månader innan det är dags för uppkörningen. Dock kan det vara smart att få till 1-2 även när man börjar övningsköra bara för att få lära sig grunderna och något att utvecklas ifrån. Ett problem som många stöter på är nämligen att den förälder eller bekant man kör med inte lärde sig samma sak då de tog körkort och därmed lär ut felaktigt.

Fördelar med körskola framför privat körning

  • Körskolan har både fordon och säkerhetsutrustning att låna ut till dig som övningskör så att du själv slipper stå för något av detta.
  • På en körskola arbetar utbildade lärare med erfarenhet från att lära ut både regler och körteknik. De vet helt enkelt hur de kan hjälpa dig på bästa sätt och har mängder av tips och goda råd att dela med sig utav.
  • Den dagen du ska skriva teoriprov eller köra upp kan du känna dig mer säker på att du kommer att lyckas. De kommer garanterat inte att skicka iväg dig för testerna om de inte anser att du är redo för dem.
  • Du behöver inte boka tid för prov eller riskutbildningar. Detta sköter skolan åt dig och allt som oftast brukar man få tid både snabbare och smidigare denna vägen.

Handledarutbildning

En handledarutbildning, eller introduktionsutbildning som den också kan kallas är obligatorisk för alla som vill övningsköra privat och dessa håller trafikskolorna själva i. Den brukar vara omkring 3 timmar lång och efter att man gått den är man godkänd som handledare fem år framöver. Tidigare behövde man gå utbildningen tillsammans med samtliga personer som man ville handleda, men så är det alltså inte idag då det räcker att gå den en enda gång. Syftet med utbildningen är att informera närmre om körkortsutbildningens innehåll och mål samt vilka regler som man måste efterfölja. Man vill också hjälpa handledaren med att planera och strukturera upp själva lärandet samt informera om diverse olika trafiksäkerhetsfaktorer som man bör tänka på. Det kan också vara värt att tänka på att även om man är en riktigt skicklig förare så är det mycket som kan ha förändrats sedan man själv tog körkort så att det rent av krävs en uppdatering av grunderna.

Teori och riskutbildningar

En del av körkortsutbildningen utgörs av teori som rör allt ifrån hur man kör säkert, trafikregler, skyltar och miljövänlig körning till hur man fyller på luft eller olja i sitt fordon. Dessa kunskaper kommer att testat genom ett teoriprov innan själva uppkörningen och för att öka sin chanser att lyckas bör man börja pluggandet i tid. Till sin hjälp har man en teoribok och en övningsbok. På trafikskolan kan man också få låna datorer med färdiga testprogram som man kan använda.

Ytterligare en obligatorisk del, för både privatister och körskoleelever är de två riskutbildningarna; Risk 1 och Risk 2. Under den första utbildningen får man lära sig mer om alkohol, droger, trötthet och andra farliga beteenden i trafiken. Det andra utbildningstillfället äger rum på en s.k. halkbana där man får testa på hur det känns att sitta bakom ratten när det är mer besvärligt och halt underlag. Här handlar det inte om att bli godkänd, snarare tvärtom så att man slirar ordentligt och kan gå därifrån en erfarenhet visare och förhoppningsvis något mer försiktig i trafiken.

Såhär klarar du i Borås uppkörningen

Så var det dags för uppkörning och förmodligen är nervositeten påtaglig. Här kommer lite tips och råd på vägen som hjälper dig i jakten på ditt körkort.

  1. Först och främst; kom i tid och se till så att du fått med dig en giltig legitimation. Missar du någon av dessa så kommer du inte få genomföra uppkörningen.
  2. Kör mycket i närheten av trafikverkets lokaler i Borås där uppkörningen kommer att utgå ifrån så att du känner dig trygg när ni kör iväg.
  3. Har du kört med en körskola så kommer du också få låna samma bil till uppkörningen, men får du låna bil från trafikverket så ta reda på vad det är för bilmärke och modell. På så vis kan du förbereda dig lite bättre.
  4. Försök att slappna av och inte förstora upp saken för mycket. Många har kört upp och misslyckats så skulle det ske är det faktiskt inte världens grej. Om du sedan gör något mindre misstag under körningen, släpp det och kör vidare. Du kommer exempelvis inte att underkännas bara för att du fick ett motorstopp vid rödljuset.
  5. Gör dig inte till utan kör precis på samma sätt som du kört med din körskoleledare, inte saktare eller snabbare.
  6. Sist men inte minst; under en uppkörning ska du inte visa vilken exemplarisk förare du är som kan precis allt. Det som inspektören bedömer är om du visar att du kan framföra ditt fordon trafiksäkert och känner till trafikreglerna. Den riktiga träningen börjar egentligen när du har ditt körkort och fortsätter sedan resten av livet.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.