Körskola i Gävle

Så fort du fyllt 16 år är du tillåten att börja övningsköra. Du måste dock vänta tills du fyllt 18 år innan du kan köra upp för att få ditt körkort, men med allt som ska hinnas genomföras innan dess går det snabbt tills du är där.

Vägen till ditt körkort

Det första du måste göra, oavsett om du ska övningsköra privat eller med en körskola är att ansöka om ett körkortstillstånd. Själva ansökan och tillståndet kostar ingenting, men du måste bifoga resultatet från en nyligen genomförd synundersökning som i sin tur kan kosta några hundralappar. Fyll i frågorna i ansökan och skicka in dem till transportstyrelsen i Gavle så ser de över din lämplighet som förare och återkommer med ett utlåtande omkring 2 veckor senare. Tillståndet är sedan giltigt i 5 år från dagen då det utfärdats.

Information och råd till dig som handledare

Att handleda någon som ska ta körkort är vanligtvis inte alls så enkelt som man kanske först föreställt sig. Det kan faktisk vara en rejäl utmaning och irritation och bråk är definitivt inte ovanligt även om det mestadels är kul och givande.

Kraven för att få inta rollen är att man fyllt 24 år och att man varit tillåten att framföra det fordon man övningskör med i som minst 5 år av de senaste 10 åren. Om man vill handleda någon så måste man först också bli godkänd för uppgiften genom att gå en handledarutbildning, eller introduktionsutbildning som den också kallas för. Dessa är det körskolorna runt om i Gävle som håller i och syftet är att lära ut grunderna kring hur man lär ut, vad man bör tänka på samt gå igenom grundkunskaperna.

När man sedan godkänts kan man ge sig ut på vägarna och börja med förmedlingen av sina kunskaper genom demonstrationer, instruktioner och skisser. Man bör dock börja med att lägga upp en planering för körningen så att man har tydliga mål att sträva efter.

Körskola eller privat körning?

Du kommer behöva ta ställning till om du ska skriva in dig på en körskola eller bara köra hemma för att sedan köra upp som privatist. Valet är givetvis helt fritt och fördelen med att köra privat är att du sparar pengar, men statistiskt sett så har du större chans att lyckas snabbare om du tar professionella körlektioner.

Om du beslutar dig för att körlektioner ändå är det bästa så ta kontakt med en trafikskola tidigt. Även om du inte behöver köra kontinuerligt i två år så kan det vara smart att få 1-2 lektioner i början av din övningstid där du får lära dig grunderna och tips på hur du bör lägga upp din körning. När det sedan är 2-3 månader kvar till uppkörning kan du börja köra med en körskola mer tätt för att göra dig redo.

Obligatoriska delar av din utbildning

Oavsett om du kör som privatist eller genom en körskola så ska du ha genomgått en riskutbildning och ett teoriprov innan du genomför den slutliga uppkörningen.

Riskettan

Den första delen av riskutbildningen är teoretisk och handlar om droger, alkohol, trötthet och andra typer av riskbeteenden i trafiken.

Risktvåan/Halka

Den andra delen av utbildningen inleds med teori och avslutas genom en praktisk övning på en s.k. halkbana. Här får man dels känna på hur det känns att köra på halt väglag, men också testa på olika situationer där du exempelvis tvingas bromsa hastigt eller fatta snabba beslut.

Teori

Teoriprovet gör man på trafikverket i Gävle och det tar som mest 50 minuter att genomföra. Testet består av 70 stycken olika frågor och för att få ett godkänt resultat måste man få som minst 52 poäng totalt. Resultatet får du reda på direkt efter att du avslutat.

Uppkörningen

Också detta test står trafikverket för och uppkörningen utgår från deras lokaler. Allt som allt brukar den hålla på i omkring 50 minuter varav 25 minuter är körning och resterande genomgång och kontroll av fordon. Direkt efter att du stängt av motorn kommer du bli meddelad om du klarat testet eller inte och om du godkänns kommer ditt körkort hem till din folkbokförda adress omkring 5 dagar efteråt. Tills dess får du köra med giltig legitimation.

Omprov

Om du misslyckas får du givetvis möjlighet att göra om både teorin och uppkörningen. Ett godkänt resultat är dock enbart giltigt i två månader efter utförandet så det gäller att hinna bli godkänd på bägge innan denna tiden löpt ut.

Så löser du enkelt körkortet

Det är naturligt att vara nervös inför en uppkörning, men försök ändå så långt det går att slappna av och gör det inte till en större grej än vad det är. Gör du misstag sen under körningen så försök också släppa det och kör vidare. Det är inte alls säkert att du blir kuggad, inspektören har garanterat överseende med mycket. Det viktigaste är att du kommer i tid och att du har med dig en legitimation för annars kommer du inte få göra provet.

Här kommer ytterligare lite tips på hur du fixar körningen.

  1. Boka in en körlektion precis innan uppkörningen. Då kan din lärare hjälpa dig med det sista samtidigt som du är varm i kläderna när det blir skarpt läge.
  2. Öva mycket precis runtomkring trafikverkets lokaler i Gävle så kan du känna dig trygg när ni kör iväg.
  3. Öva mycket på säkerhetskontrollen innan dagen så vet du att du garanterat blir godkänd på den delen.
  4. Oavsett om du får göra en invändig eller utvändig kontroll så ska alltid körställning regleras.
  5. Ta av dig jackan så att du har bältet tätt intill kroppen. Det signalerar att du förstår säkerheten.
  6. Försök att inte göra dig till för inspektören utan kör precis på samma sätt som du brukar göra under lektionerna.
  7. Var noga med att använda dig utav backspeglarna för detta kommer de med största sannolikhet att hålla koll på.
  8. Till sist: Kom ihåg att du inte kör upp för att visa att du är världens bästa förare utan att det dom vill se är att du kör trafiksäkert och kan vilka regler som gäller. Den riktiga träningen börjar efter att du fått ditt körkort och fortsätter sedan livet ut.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.