
Körskola i Helsingborg
Att ta körkort är en oerhört skön känsla, men innan man kan ge sig ut på vägarna måste man ta sig igenom en rad olika moment. Man måste övningsköra ihärdigt tills man blir ett med bilen, studera teori för att lära sig alla regler som gäller och sedan bevisa sina kunskaper genom ett teoretiskt och ett praktiskt test.
Här kommer lite information om vad du behöver veta när du ska börja övningsköra.
Innan du får börja övningsköra
Det absolut första du måste göra är att ansöka om ett körkortstillstånd och det gör du enklast på trafikverkets hemsida där du får svara på ett antal enklare frågor. För en komplett ansökan ska du också bifoga resultatet från en nyligen gjord synundersökning som du kan göra hos valfri optiker i Helsingborg. Utifrån dina svar kommer de sedan bedöma huruvida du anses som en lämplig förare eller ej och ditt tillstånd kommer på posten inom de närmsta 2-4 dagarna.
Även den du planerat att övningsköra med måste bli godkänd och få ett handledartillstånd. Kraven för att få tillståndet är att man fyllt 24 år, har haft körkort i fem av de sista tio åren samt att man genomgått en handledarutbildning. Utbildningen infördes för ett antal år sedan i syfte att förbereda handledarna mer för uppgiften och repetera grunderna. Man insåg helt enkelt att allt för många elever fick fel lärdom, främst på grund utav att regler och rutiner utvecklats eller ändrats sedan handledarna själva tog körkort. Dessutom är det en utmaning att lära någon köra varpå det kan vara skönt med lite tips och hjälp kring hur man ska lägga upp körningen.
Välja körskola i Helsingborg eller köra endast privat?
Även om de allra flesta väljer att ta lektioner från en körskola i Helsingborg så kan man välja att köra enbart hemma och sedan köra upp som privatist. Fördelen med det är kostnaden då man slipper lägga ut lika mycket pengar, men enligt statistik så har körskoleeleverna större chans att klara proverna. Det beror förmodligen dels på att de med större säkerhet fått lära sig rätt från början, men framförallt att de inte skickas iväg för uppkörning eller teoriprov innan de med största sannolikhet är redo.
Fördelar med att köra med en körskola
- Körskolan står för det fordon du övningskör i och eventuell säkerhetsutrustning du behöver.
- För att studera teorin effektivt har körskolan datorer med övningsprogram som du har tillgång till under hela studietiden.
- Med utbildade lärare kommer du få rätt utlärning och de vet hur man lär ut på bästa sätt utifrån var och ens förutsättningar.
- Du får köra upp i samma bil som du övningskört med.
- De hjälper dig boka tid för riskutbildningar och prov så att du slipper tänka på det.
- Du kommer med större sannolikhet slippa göra om teorin eller uppkörningen då de inte skickar iväg dig fören de vet att du är redo.
Obligatoriska delar av din utbildning
Oavsett om du kör hemma eller med en körskola så finns det fyra moment som du måste genomgå för att få ditt körkort.
Riskutbildningar
Riskettan och Risktvåan ska alla ta sig genom. Den första delen är helt teoretisk och handlar om riskbeteenden i trafiken. Andra delen inleds med teori men avslutas på en halkbana där man får testa på hur det känns att köra på halt och besvärligt underlag. Man ställs också inför några besvärliga situationer att lösa samt testa på hur det känns att tvärnita.
Teoriprov
Teoriprovet görs vanligt vis dagarna innan man kör upp och skrivningen hålls i trafikverkets lokaler i Helsingborg. För att bli godkänd ska man ha 52 poäng av 70 möjliga och man får max 50 minuter på sig. Om man godkänts eller ej får man veta så fort man svarat på sista frågan och därefter har man 2 månader på sig att klara även uppkörningen. Gör man inte det så måste man skriva om provet.
Uppkörning
Det sista momentet man ska ta sig genom innan man har sitt körkort är uppkörningen. Också detta prov leds av trafikverket som låter en av sina inspektörer följa med för bedömning. Hela provet brukar ta omkring 60 minuter varav 25 består av själva körningen. Övrig tid ägnas åt genomgång, säkerhetskontroll och analysering. Också den här gången får man sitt besked omedelbart och har man klarat sig så kommer ett körkort hem på posten inom 2-5 dagar. Tills dess får man köra så länge man har en giltig legitimation med sig.

Så klarar du din uppkörning
Det är normalt att man känner sig nervös inför en uppkörning, men man bör försöka hålla sig lugn och inte göra det större än vad det är. Skulle du misslyckas kommer du få en ny chans inom kort så att du få möjlighet att öva lite mer.
Här kommer några tips på vad du bör göra och hur du ska tänka för att klara uppkörningen på första försöket:
- Kom i tid! Är du sen ställer inspektören in din körning och du tvingas boka ny tid. Du ska också ha med dig en giltig legitimation att visa upp innan ni kör iväg.
- Boka gärna in en körlektion precis innan uppkörningen så att du kan få några sista tips från din lärare och kommer till uppkörningen varm i kläderna.
- Be din körlärare om att leka uppkörning under en lektion så får du känna på hur det känns att köra utan direktiv. Läraren kan då också enklare bedöma om du är redo.
- Innan ni kör iväg kommer du bli ombedd att göra antingen en invändig eller utvändig säkerhetskontroll av bilen så öva mycket även på det. Om du får en utvändig så ska du dock ALLTID vara noga med att ställa in körställning och genomföra färdförberedelserna ändå eftersom det anses som standard.
- Ta gärna av dig jackan. På så vis visar du din förståelse för säkerheten samtidigt som du kan röra dig mer bekvämt och ohämmat.
- Gör inget annorlunda än vad du gjort när du kört med din körledare. Ett vanligt misstag är att man kör saktare än vanligt, men det kan faktiskt få en kuggad eftersom man då blir bedömd som ett hinder i trafiken.
- Försök tänka bort inspektören och att det är uppkörning för att lugna dina nerver.
- Till sist: Det är inte meningen att du ska vara en superbra förare redan när du kör upp. Det inspektören vill se är att du vet hur och kan framföra ditt fordon säkert i Helsingborg och att du känner till de regler som gäller.