Körskola i Linköping

Om man vill köra med en körskola i Linköping eller privat är helt upp till var och en. Många som väljer att köra enbart hemma gör det för att spara in på pengar, men den som väljer trafikskola får ta del av en rad olika fördelar:

• Du får övningsköra i körskolans fordon och dessutom chans att köra upp i samma bil du övningskört med.
  • Körskolan hjälper dig boka prov och obligatoriska utbildningar så att du slipper tänka på det.
  • På trafikskolan arbetar enbart utbildade lärare som vet vad som krävs för att du ska bli godkänd och hur man lär ut på bästa möjliga sätt.
  • Du får tillgång till teorilektioner och möjlighet att låna deras datorer och övningsprogram för att studera effektivare.
  • Enligt statistik så klarar fler körskoleelever proven på första försöket jämfört med de som enbart kört privat. Förklaringen är framförallt att man inte blir skickad till testerna om man inte har chans att klara dem, men också att många handledare lär ut fel varpå man helt enkelt inte kan tillräckligt.

När du i Linköping ska börja övningsköra

När det är dags att börja övningsköra så står du inför tre stycken olika val. Du kan välja att köra privat hemma med en anhörig eller vän, skriva in dig på en trafikskola för lärarledda lektioner eller så kombinerar du dem bägge. Det sista alternativet är det som rekommenderas för en så effektiv körning som möjligt. Då kan din körskolelärare lära ut allt du behöver kunna och ge dig tips och diverse råd som du sedan kan praktisera hemma i din körning. Ett tips är att ta med din privata handledare på en eller flera körlektioner så att också de får se och höra vad som sägs.

Kör du privat så måste din handledare först varit deltagande vid en introduktionsutbildning och fått ett handledartillstånd. Utöver själva utbildningen så är kravet att de ska ha fyllt 24 år och fått tillåtelse att framföra sitt fordon som minst 5 år av de sista 10 åren.

Körkortstillstånd

För att få börja övningsköra måste man ha ett körkortstillstånd. Detta får du genom att gå in på körkortsportalen.se och fylla i frågor som bland annat rör din hälsa. Ansökan ska sedan också kompletteras med ett syntest vilket somliga körskolor erbjuder kostnadsfritt. Annars får du boka tid hos valfri optiker i Linköping. När de bedömt dig som lämplig förare får du ditt tillstånd hemskickat på posten inom 2-4 veckor.

Priset för ett körkort

Vad du får betala för ett körkort beror till största del på hur många körlektioner du behöver ta innan du är redo för din uppkörning. Olika körskolor har också olika priser för sina lektioner så även vilken skola du väljer kommer ha en viss inverkan. Man brukar dock räkna på att ett körkort i snitt kostar 15 000 kr om man väljer trafikskola och 4000 om man kör upp som privatist.

Obligatoriska kostnader

• Synundersökning för körkortstillståndet
  • Handledarutbildning
  • Teoriböcker
  • Riskutbildning 1 & 2
  • Fotografering till körkortet
  • Teoriprov
  • Uppkörning
  • Tillverkning av själva körkortet

Vill du få ditt körkort så billigt som möjligt rekommenderas du att köra så mycket som möjligt hemma för att sedan komplettera med körlektioner med jämna mellanrum. Plugga också ordentligt för teoriprovet så att du slipper göra om det och betala det dubbla. Det samma gäller uppkörningen.

Obligatoriska delar av en körkortsutbildning

Oavsett om man valt körskola eller kör privat så måste man genomföra fyra stycken olika obligatoriska delar.

Riskettan
En teoretisk utbildning där man får lära sig mer om alkohol, droger trötthet bakom ratten samt andra riskfyllda beteenden.

Risktvåan
Den här utbildningen startar med teori och avslutas med praktiska kunskaper ute på en speciell trafikplats. Det är denna delen som brukar omnämnas som halkan och syftet är att låta alla elever få känna på hur det känns att köra på ett riktigt halt väglag. Man får också testa att tvärnita för att se hur bilen reagerar och ställs inför problematik som man måste lösa snabbt.

Teoriprov
Innan man kör upp så ska ett teoriprov göras och det görs i trafikverkets lokaler i Linköping. Testet består av 70 olika frågor rörande allt från regler och säkerhet till hur bilen fungerar och eko-driving. För att få godkänt ska man ha som minst 52 poäng och tiden man får på sig är 50 minuter. Om man klarat sig eller ej meddelas omedelbart och därefter har man 2 månader på sig att även klara uppkörningen.

Uppkörning
Det sista man ställs inför är uppkörningen. Har man kört på en trafikskola åker man till trafikverket tillsammans och får låna bilen som man kört i på lektionerna, men om man kör upp som privatist får man betala en summa för att låna en bil. Hela provet tar omkring 60 minuter och hålls av en av trafikverkets inspektörer. Först får man genomföra en säkerhetskontroll in- eller utvändigt och sedan väntar ungefär 25 minuters körning där tio olika moment ska genomföras. Också här meddelas man direkt om man klarat sig och är teorin också godkänd så kommer man ha sitt körkort ca 2-5 dagar efter.

Uppkörningen

Att man känner sig nervös inför dagen då man ska köra upp är helt naturligt, men ju bättre förberedd man är, desto mindre otryggt kommer det givetvis kännas. Kör gärna mycket precis runt trafikverkets lokaler där uppkörningen utgår så att du är bekväm när du kör iväg. Det kan också vara smart att boka in en körlektion strax innan det är dags så att du och din lärare kan gå igenom det sista. På så vis anländer du också mer varm i kläderna och redo för skarpt läge.

Till sist så är det viktigt att förstå att inspektören inte förväntar sig att den som kör upp ska vara fullfjädrad. Det enda denne vill se är att man klarar av att köra i trafiken på ett säkert och bra sätt och att man vet vilka regler som gäller. Träningen fortsätter även efter det att man fått sitt körkort, men då kan man få lov att övningsköra utan handledare.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.