Körskola i Lund

När du fyllt 16 år är det okej att börja övningsköra, men det finns några saker att tänka på innan du ger dig ut på vägarna.

Körkortstillstånd och handledarutbildning

Innan du börjar övningsköra måste du erhålla ett körkortstillstånd från trafikverket. Det gör du gratis genom att svara på diverse frågor som ställs i deras frågeformulär. I din ansökan ska också resultatet från en synundersökning bifogas vilken du kan göra hos vilken optiker som helst i Lund för några hundralappar. När du sedan fått ditt körkortstillstånd är det giltigt i fem år så om du inte tagit körkort inom den tiden behöver du ansöka om ett nytt.

Även den du planerar att övningsköra med måste godkännas som handledare. För ett handledartillstånd krävs det att man fyllt 24 år, att man haft korkort i som mist fem av de tio närmsta åren och deltagit vid en handerarutbildning. Utbildningen finner man hos körskolor och brukar ta ungefär tre timmar. Syftet med den är att få en uppdatering av de grundläggande körkunskaperna, tips på hur man lär ut på ett bra sätt samt hjälp med att lägga upp körningen. Detta tillstånd är också giltigt i 5 år.

Körskola eller privat körning?

Man behöver inte ta lektioner på en körskola om man inte vill utan kan då köra enbart hemma och köra upp som privatist när det är tid för uppkörning. Många väljer att göra så för att spara pengar, men om man går på statistik så är det fler körskoleelever som blir godkända vid proven än andelen privatister. Det absolut bästa är om man kan mixa körlektioner med körning hemma för att på så vis köra oftare.

När du ska välja körskola

En körskola, eller trafikskola som det också kan kallas, bedriver körkortsutbildningar av olika slag. De allra flestas grundutbud är desamma men paketlösningar, priser och upplägg kan skilja sig åt något mellan dem alla. Just därför bör man också fundera lite extra på hur man vill lägga upp sin körning och vilken budget man har innan man söker in till någon.

Vad är viktigast för dig?

Börja med att fundera på vilka faktorer som är allra viktigast för just dig. Är det priset, att den ligger nära eller bryr du dig mest om dess rykte? Ta dig också en funderare på om du vill att utbildningen ska sträcka sig över en längre period eller om du föredrar en intensivare så att du får körkortet snabbt. Många skolor idag erbjuder s.k. intensivkurser om du föredrar det sistnämnda alternativet.

Körkortsutbildningens olika moment

Oavsett vilken körskola eller utbildningsform du väljer så kommer följande moment att inkluderas i din utbildning:

Riskettan och Risktvåan

Det här är två obligatoriska utbildningar som ALLA måste göra, även de som kör privat. Den första delen är enbart teoretisk och handlar på det stora hela om alkohol, droger och trötthet i trafiken. Man vill göra eleverna uppmärksamma på hur mycket sämre bilförare man blir när man exempelvis druckit och vad som är och kan vara konsekvenserna av riskfyllda beteenden i trafiken.
Den andra delen inleds med teori och avslutas på en halkbana där man får testa på hur det känns att köra på halt och besvärligt väglag. Här får man också testa sin reaktionsförmåga och ställas inför problematik att lösa bakom ratten. Ingen av utbildningarna är gjorda så att man kan misslyckas utan här handlar det enbart om erfarenhet och viktig kunskap.

Teoriprov

Innan man kör upp så gör man ett teoriprov som består av 70 stycken olika frågor, nya för varje år, och för att godkännas ska man under 50 minuter klara av som minst 52 utav dessa. Lyckas man så är provresultatet giltigt i två månader och om man skulle misslyckas så får man boka ny tid och läsa på lite bättre.

Uppkörning

Det är uppkörningen som avslutar hela utbildningen. Under ungefär en timma får man visa en inspektör från trafikverket att man är lämplig som bilförare och kan framföra sitt fordon på ett trafiksäkert sätt. Om man fått sitt körkort eller inte får man veta direkt efter det att man stängt av motorn.

Så fixar du din uppkörning i Lund

  1. Kom i tid och ta med dig giltig legitimation. Om du missar någon av dessa så kommer du inte få möjlighet att köra upp och tvingas boka ny tid.
  2. Be gärna din körledare att leka uppkörning med dig innan så att du får känna på hur det känns att köra utan direktiv.
  3. Boka också in en körlektion innan uppkörningen. På så vis får du möjlighet att ställa de sista frågorna liksom din körledare kan ge dig sina sista råd. Du kommer då också känna dig varm i kläderna när du anländer till trafikverket för att enklare slappna av.
  4. Även om det är lättare sagt än gjort så försök slappna av och gör det inte till en för stor grej. Det är normalt att känna sig nervös, och även nyttigt till en viss gräns eftersom du per automatik kommer koncentrera dig bättre, men för mycket nervositet kan också leda till onödiga misstag. Håll dig lugn och tänk på att insektören som sitter med dig förstår hur du känner och har överseende med mycket.
  5. Gör inget annorlunda bara för att det är uppkörning. Kör du saktare än vad du behöver till exempel kan du faktiskt kugga för att du utgör ett hinder i trafiken o.s.v.
  6. Gör du ett fel eller misstag så skaka av dig det och fokusera på körningen istället för på vad som gick fel. Det behöver inte vara avgörande och något enkelt misstag så som ett motorstopp vid ett rödljus gör inte att du kuggar.
  7. Till sist. Påminn dig själv om att uppkörningen inte är någon form av uppvisning. Det insektören vill kontrollera är om du kan köra trafiksäkert och känner till vilka regler som gäller på vägarna för att sedan få fortsätta öva på körningen utan handlare vid din sida. Ingen är fullfjädrar förare när de fyller 18 utan det är därefter man utvecklas.

Kort och gott; ta det lugnt, gör det bästa du kan och ta det för vad det är. Missar du så är du långt ifrån den första och får en ny chans att visa vad du går för, men det kommer gå bra!

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.