Körskola i Malmö

När man fyller 16 år börjar det bli dags att fundera på sitt körkort. Det kan känns tidigt med tanke på att man inte får ta det förens man är 18, men det krävs tid till både teori och praktik om man säkert vill vara redo när dagen kommer. Dessutom kan man spara in en hel del pengar om man kört mycket innan det blir drags för körlektioner.

Så kommer du igång med din övningskörning

Innan du får lov att sätta dig bakom ratten måste du ha ett körkortstillstånd som du kostnadsfritt ansöker om på körkortsportalen. Där ombeds du att besvara ett antal olika frågor kring din hälsa för att de ska kunna bedöma din lämplighet. För att göra ansökan komplett ska också ett resultat från en nyligen genomförd synundersökning skickas med. Denna kan du göra hos vilken optiker som helst i Malmö och kostar några hundralappar.

Ska du köra privat så måste också din handledare få tillstånd och det får man genom att vara delaktig vid en av de introduktionsutbildningar som körskolorna håller i. Under utbildningstillfället får man information om vad som kan vara bra att tänka på samt tips och råd kring hur man kan lägga upp sin körning m.m. Utöver utbildningen så krävs det också att man är mint 24 år gammal och att man varit tillåten att köra det aktuella fordonet som minst 5 år av de 10 närmsta.

Privatist eller elev vid körskola i Malmö?

När du börjar övningsköra så står du inför tre olika alternativ:

  1. Att skriva upp dig för körlektioner på en körskola.
  2. Att köra enbart privat.
  3. En mix av de båda ovanstående.

Nummer 3 är det som rekommenderas för att få en så effektiv träning som möjligt. På lektionerna kan du få värdefulla råd och information som du sedan kan använda dig utav när du kör hemma. Kör sedan så ofta du kan, när helst du får tillfälle så att du snabbt kommer in i körningen.

Även om du väljer att köra enbart privat så kan det vara lämpligt att boka in 1-2 lektioner så fort du lärt dig komma igång utan motorstopp för att säkert lära dig grunderna helt rätt från början. Ungefär 2-3 månader innan uppkörning bör du köra mer tätt med körskolan så att du sedan säkert är redo när dagen är där.

Nödvändiga delar av utbildningen för ALLA i Malmö

Oavsett om du kör hemma eller med körskola så kommer du behöva genomföra riskutbildning, teoriprov och uppkörning innan du har ditt körkort. Är du inskriven vid en trafikskola hjälper de dig med att boka tid för dem alla, men som privatist ligger det på ditt egna ansvar att kontakta respektive verksamhetsansvarig.

Riskutbildning 1 & 2

Första riskutbildningen äger rum på en körskola i Malmö med syfte att lära ut vad som gäller kring alkohol, droger, trötthet och riskbeteenden i största allmänhet bakom ratten.

Vid andra delen träffas ni på en s.k. halkbana för att tala mer om hastighet och känna på hur det kan kännas att framföra sitt fordon då vägbanan är oerhört hal. Man får testa att bromsa hastigt, köra i hal sväng, väja för hastiga hinder och om man vill kommer man också få vara med om en lättare krock i 7 km/h i en simulator. Det går inte att underkännas på någon av delarna utan man vill helt enkelt bara visa hur man som förare måste anpassa sig efter rådande förutsättningar och berätta mer om vad som gör en bra respektive dålig förare.

Teoriprov

Teoriprovet anordnas av trafikverket i syfte att kontrollera dina teoretiska körkunskaper. På 50 minuter ska man besvara 70 stycken olika frågor och för att godkännas måste 52 av dessa vara rätt. Resultatet får man reda på i samma stund som provsvaren skickats in och har man lyckats kommer man få två månader på sig att klara uppkörningen. Skulle man misslyckas får man mer information om vilka avsnitt eller frågor som inte blev rätt så att man kan öva lite mer på dessa inför nästa testtillfälle.

Uppkörningen

Det sista man måste ta sig igenom är uppkörningen där praktiska körkunskaper ska kontrolleras för att bedöma huruvida man är redo eller ej för att köra vidare på egen hand. Också detta prov står trafikverket i Malmö för och uppkörningen utgår ifrån deras lokaler. Allt som allt brukar det ta ungefär 60 minuter och av dessa brukar körningen ta omkring 25-30 minuter. Utöver det genomförs en introduktion av testet, en invändig- eller utvändig säkerhetskontroll av fordonet samt analysering och genomgång efter körningen.

Om man klarat sig eller kuggat berätta inspektören som följt med redan när man stänger av motorn och vid godkänt kan man hämta ut sitt körkort ungefär en vecka efteråt. Tills dess får man köra om man har med sig ett giltigt ID i bilen under resan. Kuggas man får man boka in en ny tid för att göra om provet efter att ha övat lite extra. Tänk dock på att teoriprovet enbart är giltigt två månader så boka in en ny tid omedelbart så att du säkert hinner.

Så klarar du körkortet på första försöket

  • Kör så mycket du bara kan så att du blir bekant med bilen och alla möjliga situationer du kan tänkas hamna i.
  • Varva körningen med teori redan från början så hinner du ta in all kunskap.
  • Välj handledare med omsorg. Det bör vara en person som du känner att du kommer överens med och som du kan lita på.
  • Öva mycket på att kolla i backspeglarna under tiden som du kör samt hur man gör alla färgförberedelser och ställer in sin körställning m.m.
  • Välj körskola med omsorg så att du är säker på att de är duktiga på sitt jobb, men också för att slippa betala mer än vad du behöver för körkortet.

Vad kostar körkortet?

Den största utgiften står körlektionerna för så vill du ha en lägre summa bör du som vi redan poängterat köra mycket hemma. Resterande kostnad inbegriper:

  • Riskutbildningar
  • Teoriprov
  • Uppkörning
  • Synundersökning till ansökan om körkortsbevis
  • Fotografering hos trafikverket
  • Teoriböcker
  • Tillverkning av körkortet

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.