Körskola i Mora

Att ha körkort är en otrolig frihetskänsla som många längtar efter, men det är många steg att klara av innan man har kortet i handen. När du fyllt 16 år är du tillåten att börja övningsköra tillsammans med en handledare och det är bra att börja i god tid för att säkert vara färdiglärd när 18årsdagen kommer och det blir dags att köra upp.

Börja övningsköra

För att få börja övningsköra ska man alltså ha fyllt 16 år, men man måste också ha ett giltigt körkortstillstånd utfärdat av trafikverket. Att ansöka om tillståndet är gratis och görs snabbt och enkelt genom att fylla i några få frågor. Du behöver dock göra en synundersökning hos någon valfri optiker i Mora för att sedan bifoga resultatet i din ansökan. Efter att de mottagit dina uppgifter gör de en bedömning om huruvida du anses som en lämplig förare eller inte och skickar ut ett tillstånd inom 2 – 4 veckor.

Även den som ska övningsköra med dig behöver tillåtelse och ansöka om ett handledartillstånd. För att få det ska personen eller personerna ha deltagit vid en handledarutbildning, vara minst 24 år och fått köra det avsedda fordonet i som minst 5 år av de 10 närmsta. Utbildningarna hittar man hos utvalda körskolor och brukar ta omkring 3 timmar. Syftet med dessa är att lära ut hur man handleder, informera om olika säkerhetsaspekter och uppdatera grunderna då de kan ha förändrats något sen den potentiella handledaren själv tog körkort. Man får också hjälp med att planera för körningarna och tips på hur man kan lägga upp den privata utbildningen.

Körskola eller enbart privat övningskörning?

Det här är en fråga som man kommer att behöva ta ställning till ganska så snart. De flesta som väljer att köra upp som privatister gör det för att de vill hålla nere på körkortets kostnader, men enligt trafikverkets statistik så blir fler körskoleelever godkända vid slutproverna.

Fördelar med att övningsköra med en körskola:

 • Under utbildningen får du hjälp utav utbildade lärare som vet allt om hur man lär ut på bästa sätt anpassat för varje specifik elev. De ser fort vad som behöver arbetas mer på och vilka svårigheter man besitter för att bistå med tips och goda råd som förbättrar ens körförmåga.
 • Oavsett vad det är för körkort du vill ta så kommer körskolan att stå för både fordon och säkerhetsutrustning om så krävs.
 • De hjälper dig med att boka in både riskutbildningar och prover så att du slipper tänka på det. I regel brukar det även gå snabbare än om du bokar på egen hand.
 • Dina chanser till att lyckas på första försöket och slippa skriva om teoriprovet eller göra om uppkörningen ökar. De skickar inte iväg några elever fören de känner att de är redo för det helt enkelt.
 • Man ska vara medveten om att det kan vara ganska så ansträngande att övningsköra med en familjemedlem, vän eller släkting. Det uppstår ganska så lätt irritation eller dispyter i stunden vilket man slipper om man tränar med en utomstående, professionell lärare.

Hur mycket kostar ett körkort

Ingen kan berätta exakt vad körkortet kommer att kosta då det styrs av hur snabbt man lär sig och vilka kunskaper man har när man börjar. Den största kostnaden utgörs just av körlektionerna så om man vill hålla nere priset bör man köra så mycket man kan privat för att sedan använda lektionerna för finjustering. Här är en liten översikt över de övriga kostnaderna:

Syntest
Handledarutbildning
Teori- + Övningsbok
Riskutbildning del 1
Riskutbildning del 2
Foto till körkortet
Teoriprov
Utlåning av uppkörningsfordon (för privatister)
Uppkörning
Körkortstillverkningen

Vad är en intensivkurs?

Idag väljer fler och fler att ta sitt körkort genom en intensivkurs och tack vare den ökade efterfrågan är det också fler och fler körskolor i Mora som erbjuder utbildningsformen i olika varianter. Då kör man intensivt under några få veckors tid och varvar praktiken med teoristudier. Mycket fördelaktigt på många sätt, men man måste vara förberedd på att lägga allt annat åt sidan under den här perioden för att hinna med.

Under en intensivkurs får man exakt samma andel körkunskap och teori som om man hade genomgått en normal körutbildning. Skillnaden är just bara att allt görs mer koncentrerat. Många kan dock behöva börja läsa in teorin redan innan kursstart för att hinna ta sig igenom hela boken.

Så löser du i Mora körkortet på första försöket

Uppkörningsdagen är förmodligen en av de mest nervösa dagarna i många människors liv och alla är precis lika oroliga för att de ska misslyckas. Men ta det lugnt och lyd våra råd så grejar du det enkelt.

 1. Först och främst så får du absolut inte glömma din legitimation eller komma för sent till uppkörningen. Skulle du göra något av detta så kommer provet inte ens bli av och du har varit orolig i onödan.
 2. Be din körledare att göra om en körlektion till en iscensatt uppkörning så att du får testa på hur det känns att köra helt utan handledning. Därefter kan ni diskutera vad som gick bra och sämre och om du gjorde saker som skulle kunnat fått dig kuggad.
 3. Kör mycket runtomkring trafikverkets lokaler där uppkörningen kommer att starta så att du känner dig bekväm i de miljöerna.
 4. Försök att inte förstora upp situationen mer än vad du behöver. Det kommer bara göra dig ännu mer nervös och benägen att begå misstag.
 5. Om du gör ett fel så försök släppa det direkt och fokusera på den fortsatta körningen. Inspektörerna har förståelse för situationen och överseende med mycket så det fel du gjorde behöver inte alls ta bort chanserna för dig.
 6. Försök inte vara extra viktig eller göra dig till genom att exempelvis köra saktare än vanligt. Kör som du brukar på dina lektioner bara. Det är ju trots allt den körningen som fått läraren att anse dig som redo.

En sak som är oerhört viktig att komma ihåg och som kan dra ner nervositeten något är att uppkörningen inte är en uppvisning. Inspektören vill se dig köra för att kunna bedöma om du kan framföra ett fordon på ett trafiksäkert sätt enligt trafikreglerna så att du kan fortsätta öva ensam, utan handledare.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.