Körskola i Örebro

När det är dags att börja övningsköra så har du tre olika alternativ att välja mellan. Det första är att kör privat, det andra att skriva in dig på en körskola i Örebro och det tredje, som rekommenderas för effektivast körning är en mix av de bägge. Genom att köra lektioner varvat med privat så får du möjlighet att lära dig grunderna och ta del av tips och råd från en kunnig lärare som du sedan kan öva på när du kör hemma med din handledare.

Oavsett vad du väljer så måste du dock först få körkortstillstånd vilket du ansöker om på körkortsportalen genom att svara på ett visst antal frågor rörande din hälsa m.m. Till ansökan ska du också bifoga ett resultat från en synundersökning. Om du bedöms lämplig för att börja köra så kommer de godkänna dig inom de närmsta veckorna och så fort du fått ditt tillstånd på posten är du redo att ge dig ut i trafiken.

Även handledaren måste få ett tillstånd för att få handleda dig som elev. Kravet är att man ska ha fyllt 24 år, haft körkort i fem år samt ha varit med på en introduktionskurs. Dessa kurser håller körskolorna i och de brukar vara i omkring tre timmar. Under utbildningen går man igenom hur man handleder, upprepar grunderna och hjälper till med upplägg och tips för den kommande körningen. Även om många tycker det känns onödigt till en början så uppskattar de flesta all hjälp de kan få då det kan vara en rejäl utmaning att lära ut bilkörning.

Tips till dig i Örebro som ska börja övningsköra

1. Välj en bra handledare
Den som ska sitta med dig och lära dig köra bör vara en person som du kommer bra överens med. Att övningsköra är tålamodsprövande för både elev och handledare så en stor skopa tålamod och lugn är minst lika viktigt som körerfarenhet.

2. Varva din körning med teori
Förutom att klara uppkörningen ska du genomföra ett teoriprov vilket du behöver studera ordentligt inför. Många underskattar hur svårt provet är och därför är det också vanligare att man kuggas på det testet än på själva uppkörningen.

3. Börja i liten skala och öka successivt
Ge dig inte ut i rusningstrafiken i Örebro det första du gör utan starta på en liten grusväg eller parkering så att du lär dig behärska bilen och känner dig trygg innan du ger dig ut i svårare trafiksituationer.

4. Kör privat så mycket du kan
Desto mer du kör hemma, desto mindre kommer du behöva köra med din trafikskola vilket innebär snabbare utbildning, men framförallt ett billigare körkort.

5. Ha tålamod!
Ingen kan lära sig köra på endast en dag så låt det ta den tid det tar. Du kommer få mängder av motorstopp och ha svårt för att parkera rakt till en början, men det kommer vara värt allt slit när du väl har körkortet i handen.

Moment som alla måste göra

Varesig du kör privat eller på en körskola i Örebro så finns det delar av en körkortsutbildning som man inte kan hoppa över. Dels har vi teoriprovet och uppkörningen, men också två stycken olika riskutbildningar som är obligatoriska.

Riskettan och Risktvåan
Innan man bokar tid för kunskaps- och körprov måste man gjort bägge riskutbildningarna som ingår i en utbildning för B-körkort. Den första delen inbegriper teori kring droger, alkohol och trötthet i trafiken liksom övriga riskfyllda beteenden. Del nummer två inleds med teori som handlar om hastighet, säkerhet liksom körning på olika mer problematiska underlag. Här får man också ge sig ut och köra på en halkbana.

Om du är inskriven på en körskola så bokar de plats åt dig på dessa utbildningar. Kör du däremot privat så ligger det på ditt ansvar att kontakta utbildaren som håller i dem.

Teoriprov
Första delen av dina två körkortsprov. Testet görs på trafikverket i Örebro och består allt som allt av 70 stycken frågor från fem stycken olika områden du kunnat läsa om i din teoribok:

  • Miljö
  • Manövrering och fordonskännedom
  • Trafikregler
  • Trafiksäkerhet
  • Personliga förutsättningar

Du har 50 minuter på dig innan du måste vara klar och godkänd kommer du bli om du klarat som minst 52 av frågorna. Detta får du reda på direkt när du skickat in dina svar och har du klarat dig så har du två månader på dig att klara uppkörningen innan du måste skriva om.

Uppkörning

Uppkörningen är det test som trafikverket gör för att se om du har alla praktiska trafikkunskaper som krävs för att få köra ensam. Om du kört på en trafikskola så får du låna samma bil som du övningskört i, men som privatist får du hyra en på plats eller köra upp i din privata.

Det första som händer är att inspektören kontrollerar din ID och därefter följer en kort introduktion där ni går igenom vad som kommer ske under provet. Innan ni kör iväg får du också visa dina kunskaper genom en invändig- eller utvändig säkerhetskontroll.

Körningen som sedan följer brukar i vanliga fall vara på omkring 25 minuter och du ska genomföra ca 10 olika moment som inspektören väljer ut åt dig. Det kan exempelvis vara fickparkering, att starta i backe, backa runt hörn eller landsvägskörning. Om du klarar dig kommer du få veta det så fort du stängt av bilen och körkortet kommer du kunna hämta ut ungefär 2-5 dagar efteråt.

Så klarar du uppkörningen

  • Kom i tid, ta med legitimation och förbered dig ordentligt.
  • Ta det lugnt och försök fokusera på körningen istället för på inspektören.
  • Gör dig inte till genom att exempelvis köra saktare än vad du brukar. Du ska köra precis som när du kör med din lärare.
  • Tänk på att använda backspeglarna.
  • Lär dig hur du ställer in körställning och övriga färdförberedelser.
  • Gör du ett misstag så släpp det och fokusera på fortsatt körning.
  • Övningskör precis innan med en lärare från din körskola så att du är på tårna när du möter inspektören.
  • Kör gärna mycket precis runt trafikverkets lokaler i Örebro där ni startar så känner du dig trygg från början.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.