Körskola i Södertälje

Många längtar efter dagen då de får sitt körkort och friheten som kortet faktiskt innebär. När man fyllt 16 år kan man börja lite smått med att läsa teori och övningsköra hemma, men man får vänta tills man fyllt 18 år innan man kan hålla kortet i handen.

Men hur går man tillväga? Vad ska man tänka på, vad krävs och hur fungerar egentligen en uppkörning?

Körkortstillstånd och utbildning för din handledare

När du fyllt 16 år kan du som sagt börja övningsköra, antingen hemma eller på körskola, men först måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Den du kör med ska i sin tur genomgå en handledarutbildning för att få tillstånd att sitta bredvid.

Körkortstillstånd löser du genom att skicka in en ansökan till transportstyrelsen som tar beslut i ärendet. Till din ansökan ska också en hälsodeklaration och resultat från ett nygjort syntest bifogas. Efter att de mottagit alla uppgifter de behöver kommer de att kontrollera så att alla krav uppfylls för att sedan ge sitt godkännande och skicka tillbaka ett tillstånd. Normalt sett brukar det ta omkring två till fyra veckor från det att man skickar in tills man kan ge sig ut och köra, men ibland längre om man behöver komplettera med någon information.

Den som handleder ska alltså också ha tillstånd och det får man genom att närvara vid en handledarutbildning. Under utbildningen får man lära sig hur man lär ut på bästa sätt, tips och råd som gör det enklare samt en upprepning av de grundläggande kunskaperna som kan ha ändrats sedan man själv tog sitt körbevis. Krav utöver själva utbildningen är att man ska ha fyllt 24 år och att man haft körkort i minst 5 av de 10 närmsta åren.

Att söka körskola

När du börjar känna dig trygg bakom ratten så kan du börja fundera på om du ska skriva in dig hos en körskola i Södertälje eller fortsätta köra hemma. Valet är helt fritt och det är många som väljer att köra upp som privatist, framförallt för att spara in på kostnaden, men det finns en hel del fördelar med hjälpen som en körskola kan ge.

 • Om du övningskör med en körskola så kommer de stå för det fordon du övningskör med. Något som kanske framförallt brukar uppskattas av de som ska ta mc- eller mopedkörkort och ännu inte köpt en egen cykel. De brukar även låna ut den säkerhetsutrustning som behövs för säker körning.
 • På en körskola arbetar bara utbildade lärare. De vet precis hur de ska kunna hjälpa dig på absolut bästa sätt och kommer också kunna ge en hel del konkreta tips och råd som de samlat på sig genom åren.
 • När teoriprovet närmar sig kan du känna dig trygg eftersom ingen bra körskola i Södertälje släpper iväg sina elev fören då de anser att de är redo. Det samma gäller givetvis uppkörningen.
 • Om du studerar vid en körskola så kommer du få hjälp med att boka in alla provdatum, men också tider för riskutbildningen så att du slipper göra det på egen hand. I regel går det både fortare och smidigare att låta dem boka.

Teori och riskutbildningar

Oavsett vad för typ av körkort du ska ta och om du väljer att köra privat eller genom körskola så måste du studera teori och delta vid två stycken olika riskutbildningar. Teorin inkluderar alla trafikregler och lagar som man ska känna till samt information om hur fordonet fungerar, hur man kör miljövänligt och annat som man som förare måste veta. Dessa kunskaper kommer sedan att testas genom ett teoriprov där ett antal slumpmässigt utvalda frågor ställs från olika kapitel av studieboken. Vanligtvis brukar provet göras innan uppkörningen och är därefter giltigt i två månader.

De två riskutbildningarna (Risk 1 och Risk 2) är uppdelade till två separata tillfällen. Under den första delen får man information och lärdom om droger, trötthet, alkohol och andra riskfyllda beteenden i trafiken. För andra delen så träffas man på en s.k. halkbana där man ska få testa på hur det känns att framföra sitt fordon på ett halt underlag. Man kommer inte att bli godkänd eller icke godkänd på någon av dem utan det handlar mer om erfarenhet och förståelse för hur man måste anpassa sin körning etc.

Dags för uppkörning

Du har gjort teoriprovet, deltagit vid obligatoriska riskutbildningar och känner dig nu redo för uppkörningen. Är du inskriven vid en körskola kan de boka tid åt dig, men som privatist är det på ditt egna ansvar och då rekommenderar vi dig att vara ute i tid eftersom köerna kan vara riktigt långa.

Dagen brukar börja med att du tillsammans med din handledare åker till trafikverket i Södertälje där en inspektör som ska sitta med dig i bilen väntar. Denne kontrollerar dina ID-handlingar och berättar sedan lite övergripande om vad som kommer att hända under uppkörningen. Därefter inleds testet med att du får gör en antingen invändig eller utvändig säkerhetskontroll där du visar att du förstår hur bilen fungerar, körställningsinställningar m.m.

Själva körningen som väntar brukar ta omkring 25 minuter och under färden blir du ombedd att utföra 10 stycken olika moment som inspektören själv valt. Det kan exempelvis vara vänstersväng, backa runt hörn, fickparkera eller liknande. Om du klarat dig eller inte får du reda på direkt, så fort du stängt av motorn och om du lyckats kommer körkortet komma hem på posten inom de närmsta fem dagarna. Tills dess kan du köra lagligt med din legitimation eller annan ID-handling.

Några snabba råd på vägen

 • Börja med teorin i tid.
 • Kör så mycket det går hemma så kan du spara in pengar på körlektioner.
 • Boka tid för både lektioner, riskutbildningar och prov i tid för det är långa väntetider.
 • Försök att inte tänka på att det är skarpt läge när du kör upp och koncentrera dig på körningen istället.
 • Lär dig ställa in rätt körställning.
 • Använd backspeglarna mycket, det kommer att kontrolleras vid uppkörningen.
 • Skulle du göra ett misstag så gräm dig inte över det utan släpp det och gå vidare. Det är inte alls säkert att ett enda misstag får dig kuggad.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.