Körskola i Stockholm

Körkortsutbildning för dig i Stockholm

Oavsett vilken typ av utbildningsform du väljer eller om du kör privat så måste du ta dig igenom fyra stycken specifika moment innan du kan få ditt körkort. Du har dels teoriprovet och uppkörningen framför dig, men innan du får boka tid för dem ska du också ha deltagit vid två stycken olika riskutbildningar.

Riskutbildning

Riskutbildningen är uppdelad i två separata delar och hålls enbart i utbildningssyfte så det går varken att misslyckas eller godkännas på någon av delarna.

Riskettan
Den första delen som hålls i körskolans lokaler är helt teoretisk och berör alkohol, droger och riskfyllda beteenden bakom ratten. Det brukar ta ungefär tre timmar innan man tagit sig igenom allt som ska göras och när man går därifrån ska man känna till följande:

  • Risker och konsekvenser av att vara påverkad av alkohol eller droger samt hur farligt det är att köra trött.
  • Regler som gäller för rattfylleri och trötthet.
  • Hur en passagerare kan påverka ens koncentration och körning.
  • Hur beteenden och attityder påverkar köregenskaper.
  • Hur olika gruppers olycksstatistik ser ut. D.v.s. vilka som löper störst risk och är överrepresenterade i olyckor och vise versa.

Risktvåan

Den andra och sista delen, som också brukar kallas för ”halkan” är till för att ge eleverna större vetskap om riskfyllda situationer och låta de känna på hur det är att manövrera på besvärligt väglag.

Utbildningstillfället börjar med en introduktion och efter det får man genomgå diverse olika moment, om man vill. Dels kan man få testa att krocka i 7 km/h och somliga erbjuder också möjligheten att hänga upp och ner i en voltad bil. Slutligen, innan man ger sig ut på halkbanan ägnar man en stund åt diskussion och reflektion kring vad man precis varit med om.

Ute på halkbanan får man köra slalom runt koner, bromsa hårt på hal och torr vägbana, väja för plötsligt hinder samt testa på att åka i en hal kurva.

Teori

Förutom att köra så mycket som möjligt så är det också viktigt att man avlägger tillräckligt med tid för teoristudier. Till sin hjälp har man en teoribok och en övningsbok som behandlar allt man behöver veta. All kunskap kommer sedan slutligen att testas genom ett teoriprov som transportstyrelsen i Stockholm ansvarar för.

Testet i sin helhet består utav 70 stycken olika frågor rörande:

  • Miljö
  • Trafikregler
  • Fordonskännedom och manövrering
  • Personliga förutsättningar
  • Trafiksäkerhet

Så fungerar det

Du bör vara på plats ungefär 30 minuter innan själva provet börjar för att hinna med förberedelserna innan. Först och främst ska du ta kort som sedan ska sitta på ditt körkort och därtill också lämna en namnteckning som också den ska finnas med. När du sedan går in i salen får du visa legitimation och sätta dig ner vid en ledig dator. Provtiden är begränsad till 50 minuter och för att bli godkänd ska 52 av alla 70 frågor vara korrekt besvarade. Om du lyckats eller inte kommer du få veta omedelbart efter att du skickat in svaren och därefter kommer du få 2 månader på dig att klara också uppkörningen.

Uppkörning

Det sista du måste klara av innan du har ditt kort är uppkörningen. Det här är ett praktiskt prov som transportstyrelsen i Stockholm använder sig av för att kunna bedöma om du besitter tillräckliga trafikkunskaper för att vara redo för ett körkort.

Så går det till

Om körskolan bokat tid åt dig så brukar ni samåka till transportstyrelsens lokaler i Stockholm där en inspektör som ska följa med dig väntar. Du får då också köra upp i samma bil som du övat med. Är du privatist kan du välja mellan att köra upp i ditt privata fordon eller hyra en för några hundringar.

Innan ni kör iväg så kommer du få legitimera dig och sen får du mer information om vad som kommer att ske den följande timman och vad som förväntas av dig. Provet sedan börjar med att du får göra antingen en invändig- eller utvändig säkerhetskontroll av bilen. Själva körningen brukar ta strax under en halvtimma och du blir ombedd att genomföra ungefär 10 stycken olika moment valda av din inspektör. Det kan exempelvis vara att backa runt hörn, att starta i uppförsbacke, fickparkering, landsvägskörning eller omkörning på motorväg.

När ni kommer tillbaka igen så analyserar ni provet tillsammans och du får veta direkt om du är godkänd eller inte. Om du blivit godkänd kan du hämta ut ditt körkort ungefär en vecka efteråt och tills dess måste du ha med dig giltig legitimation när du är ute och kör.

Om du blir underkänd så kommer du få veta varför så att du kan öva mer på de momenten till nästa uppkörningstillfälle.

Några sista tips inför uppkörningen

  • Ta av dig jackan så att bältet sitter tätt intill kroppen. Du kommer dessutom även uppskatta hur mycket friare du kan röra dig under körningen.
  • Håll koll på dina backspeglar för det är en av alla saker som kontrolleras noggrant.
  • Försök att inte tänka så mycket på att du kör upp och inspektören som sitter bredvid så blir det enklare att slappna av. Koncentrera dig istället på din körning och kör bara precis på samma sätt som då du varit ute och kört med din lärare.
  • Om du gör något misstag så skaka av dig det och koncentrera dig på den fortsatta körningen istället. Okej, du fick ett motorstopp vid rödljuset, men det är troligtvis inget som kommer påverka resultatet då inspektören har överseende med småsaker och nervösa oförargliga misstag.
  • Kom ihåg att även om du får göra en utvändig säkerhetskontroll så ska körställning och färdförberedelser alltid utföras innan ni kör iväg.
  • Till sist; ställ inte för höga krav på dig själv utan gör bara ditt bästa. Ingen förväntar sig att du ska köra perfekt utan det man vill se är om du klarar av att åka runt i Stockholm trafiksäkert och om du känner till alla trafikregler. Allt för att bedöma huruvida du är redo att fortsätta öva utan att en handledare sitter bredvid. Man blir bättre och bättre fram tills man slutar köra på grund av att man blivit för gammal.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.