Korskola i Uppsala

När det börjar bli dags för att ta körkort så kan man välja mellan att köra privat, med en körskola i Uppsala eller mixa de bägge alternativen vilket är det absolut bästa. Först måste man dock ha körkortstillstånd och den som planerar att handleda måste gå en introduktionskurs för att få ett handledartillstånd.

Oavsett vilken utbildningsform man väljer så kommer man behöva genomgå fyra obligatoriska moment innan man är färdig och det är dessa som vi kommer gå igenom här nedan.

Riskutbildningar

Riskutbildningarna är enbart i utlärningssyfte och det går varken att bli godkänd eller icke godkänd på någon utav dem. Det viktigaste är att man är där och visar att man är intresserad samt deltar aktivt.

Riskettan

Detta är första delen av den riskutbildning som alla måste närvara vid innan teoriprov och uppkörning. Under tillfället får man lära sig mer om vad som gäller kring alkohol, droger och övriga riskfyllda beteenden bakom ratten. Den brukar vanligtvis äga rum i lokalerna på en körskola och håller på i ungefär tre timmar. Efteråt ska du känna till:

  • Risker, konsekvenser, påverkan etc. av drogmissbruk, trötthet och rattfylleri.
  • Regler för trötthet och rattfylleri.
  • Hur passagerare kan påverka körning.
  • Hur attityder och beteenden kan påverka körningen.
  • Olika gruppers olycksrisker, d.v.s. kvinnors, mäns, yngres respektive äldres statistiska risker ser ut.

Risktvåan

Det här är den andra och sista delen av utbildningen som också brukar gå under namnet ”halkan”. Syftet med den här delen är att man ska lära sig mer om hur man hanterar riskfyllda situationer samt hur manövrering på halt underlag känns.

Inledningsvis får man en introduktion, sen får man testa på hur det känns att krocka i 7 km/h (om man vill) följt av diskussion och reflektion i grupp. Sedan är det dags att ge sig ut på halkbanan där man får testa att köra slalom mellan koner, bromsa hårt, svänga i hala kurvor och väja för hinder.

Teori

Varvat med övningskörningen så kommer du också behöva studera en hel del teori för att lära dig alla lagar som gäller men också hur du kör miljövänligt, hur bilen fungerar och säkerhet i trafiken m.m. Till din hjälp har du en teoribok samt ett övningshäfte och som elev på en körskola brukar det också finnas datorer med speciella övningsprogram att låna under studietiden.

För att bedöma dina teoretiska trafikkunskaper kommer du sedan innan du gör din uppkörning få göra ett teoriprov beståendes av 70 frågor rörande följande ämnen:

  • Manövrering, fordonskännedom
  • Miljö
  • Trafikregler
  • Trafiksäkerhet
  • Personliga förutsättningar

Så går provet till

Alla ombeds att vara på plats ungefär 30 minuter innan själva skrivningen i trafikverkets lokaler i Uppsala för att hinna med de förberedelser som ska göras. När du anländer får du börja med att ta kort. Välj ut det bästa för det är denna bild som sedan kommer att pryda ditt körkort. Därefter får du skriva din namnteckning på en speciell skrivplatta och sedan är det dags för provet.

När du går in i salen där testet hålls får du legitimera dig och sedan får du ta plats bakom en dator. Det finns flera olika språk att välja mellan samt uppläsning av frågorna så alla har samma förutsättningar att lyckas. Det finns även möjlighet till tolk eller muntlig framställning av testet om det finns särskilda skäl till det.
Provtiden sträcker sig över 50 minuter och det som du ska ta dig igenom är 70 stycken olika frågor kring varierande ämnen. För att bli godkänd måste du ha 52 rätt, d.v.s. klara 80% av testet och om du lyckats eller inte kommer du meddelas så fort du skickat in dina svar.

Uppkörning

Uppkörning är det sista provet du måste genomföra innan du får ditt körkort och det är transportstyrelsen som håller i det. Syftet är att bedöma dina nuvarande trafikkunskaper för att se om du är redo att ge dig ut på vägarna utan handledning.

Så går en uppkörning till:

Om du har låtit din körskola boka in tiden åt dig så brukar de normalt följa med dig till trafikverket i Uppsala och du använda samma bil som du tidigare övningskört i. Om du däremot bokat som privatist så får du antingen köra upp i din privata bil eller hyra en på plats för några hundralappar.

Det första som sker är att inspektören som ska följa med dig kontrollerar din legitimation och förklarar lite vad som kommer att ske den kommande timman. Själva provet sedan startar med att du får göra antingen en invändig eller utvändig säkerhetskontroll av bilen för att visa att du förstår hur den funkar.

Körningen

Själva körningen som nu följer brukar vara i lite mindre än en halvtimma och under resan kommer du få göra ungefär 10 stycken olika moment som inspektören själv väljer ut. Det kan vara allt ifrån att köra på motorväg, landsväg och i centrum till att fickparkera, starta i backe, vända på lämplig plats eller backa runt hörn o.s.v.

Väl tillbaka på trafikverket går ni igenom körningen och du får veta om du är godkänd eller kommer behöva göra om uppkörningen igen. Blev du godkänd brukar körkortet kunna hämtas ut ca 5 dagar efteråt. Innan dess är du tillåten att köra med giltig legitimation med dig i bilen.

Om du inte blev godkänd kommer inspektören berätta vilka moment du kuggat på så att du kan öva mer på dessa inför nästa gång.

Några sista tips innan uppkörningen

  • Ta av dig din jacka så att bältet hamnar nära intill kroppen. Du kommer också uppskatta möjligheten att röra dig mer fritt under bilturen.
  • Ha god koll i bilens backspeglar. Detta är en av alla punkter som garanterat kommer att betraktas.
  • Försök tänka bort inspektören och att det är en uppkörning. Koncentrera dig istället på att köra och kör på samma sätt som du gjort när du övningskört.
  • Även om du blir ombedd att göra en yttre säkerhetskontroll så ska alltid färdförberedelser och körställning utföras.
  • Skulle du göra ett misstag, försöka glömma det och fokusera framåt. Ett motorstopp är till exempel vanligtvis inget som inspektören kommer kugga dig för.

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.