Körskola i Västerås

När du fyllt 16 år kan du börja övningsköra, men först måste du få ett körkortstillstånd och planerar du för att köra privat behöver din handledare också få ett handledartillstånd. Körkortstillståndet ansöker du om på körkortsportalen genom att besvara ett antal frågor rörande bland annat din hälsa. Du ska också bifoga resultatet från en nyligen gjord syundersökning hos valfri optiker i Västerås. Med hjälp utav de uppgifter du lämnat kommer en bedömning göras angående din lämplighet som förare och blir du godkänd kommer ett tillstånd hem med posten inom de två till fyra närmsta veckorna.

Ett handledartillstånd får man genom att delta vid en av alla introduktionsutbildningar som anordnas av körskolorna. Man måste därtill också varit tillåten att framföra det fordon man övningskör med i som minst fem år av de tio senaste samt vara 24 år eller äldre.

Köra privat eller med körskola i Västerås?

Om man vill köra enbart privat eller ta lektioner med en körskola är helt upp till var och en. Många som väljer bort körskolans utbildningar gör det av ekonomiska skäl, men fördelarna med lärarledda lektioner är många och enligt färsk statistik har eleverna också lättare för att bli godkända.

Fördelar med att köra med en körskola

 • Körskolan står för fordon att övningsköra med så att man själv slipper ordna med det. Man får också möjlighet att köra upp i samma som man haft på lektionerna vilket kan kännas både enklare och tryggare.
 • De hjälper dig boka in lektioner, riskutbildningar och prov så att du slipper tänka på det.
 • På skolan jobbar bara utbildade lärare, experter på att lära ut körning efter varje elevs behov.
 • För teoristudierna finns datorer med speciella övningsprogram att låna under hela perioden som man är elev hos dem.
 • Fler körkskoleelever än privatister godkänns på teoriprov och uppkörning redan på första försöket. Anledningen är framförallt att en lärare aldrig skickar iväg sina elever om de inte tror att de är redo.

När du ska välja körkola

Det kan vara lönt att göra en ordentlig efterforskning innan man väljer en körkola. Dels för att de erbjuder olika priser men också för deras olika paket. Storstäder har exempelvis vanligtvis högre priser så har du möjlighet att köra utanför stan kan du spara någon tusenlapp. Även kurspaketen kan skilja sig från varann något och det är inte alla som erbjuder intensivkurser. Läs recensioner på internet, kontakta några olika skolor och prata med vänner och bekanta för att se om de kan rekommendera någon de har goda erfarenheter ifrån.

Obligatoriska delar av en körkortsutbildning

Oavsett vilken utbildningsform du väljer eller om du kör privat så kommer du behöva genomgå fyra stycken olika moment innan du har ditt körkort:

Riskettan – En helt teoretisk riskutbildning där man får lära sig mer om alkohol, droger, trötthet och andra riskfyllda beteenden i trafiken.

Rikstvåan – Den här utbildningens innehåll rör hastighet och besvärligt väglag. Inledningsvis börjar man med teori och sedan går hela gruppen vidare ut till den så kallade halkbanan där alla elever får varsin bil. Sedan får man testa på hur det känns att köra när det är riktigt, riktigt halt samt känna på att tvärnita för att känna på hur bilen reagerar. Det går inte att bli underkänd varesig på den första eller andra delen utan det hela görs helt och hållet i utbildningssyfte.

Teoriprov – För att få körkort ska man inte bara kunna framföra sitt fordon utan man ska också känna till alla regler och lagar som reglerar trafiken. Detta får man bevisa genom ett teoriprov som hålls på trafikverket i Västerås. Testet består av 70 stycken frågor kring alla avsnitt i teoriboken man studerar med inför provet och för att bli godkänd måste man ha rätt på minst 52 frågor. Tiden man får på sig är 50 minuter och resultatet meddelas direkt efter att man skickat in sina svar. Blir man godkänd har man sedan två månader på sig att även kara uppkörningen, annars får man skriva om provet.

Uppkörning – Uppkörningen görs som den sista delen av utbildningen för att visa att man är redo för sitt körkort. Också detta test hålls av trafikverket. En uppkörning brukar hålla på i omkring 60 minuter och under den här tiden ska man bevisa att man kan göra en invändig- eller utvändig säkerhetskontroll samt att man klarar av att köra på ett trafiksäkert sätt med hänsyn till trafikregler och andra medtrafikanter. Även här får man resultatet direkt och klarar man sig kommer man kunna hämta ut sitt efterlängtade körkort ungefär en vecka efteråt.

Så klarar du körkortet

För effektivast utbildning så rekommenderas du att mixa privat körning med lektioner från en körskola i Västerås. Underskatta heller inte behovet av teoristuderande och lägg mycket tid på att gå igenom de olika kapitlen i din teoribok. Det är definitivt fler som misslyckas på teoriprovet än på uppkörningen just för att de helt enkelt prioriterat körningen och underskattat testets svårighetsgrad.

När det väl är dags för uppkörning så är det helt normalt att vara nervös, men försök slappna av och inte förstora upp situationen för mycket. Här kommer ytterligare råd och saker att tänka på inför din uppkörning:

 • Titta ofta och mycket i backspeglarna.
 • Kör precis som du gjort när du övningskört och gör dig inte till genom att kör saktare eller liknande.
 • Gör du ett misstag, släpp det och gå vidare. Ett motorstopp exemplevis kommer inte sätta stopp för ditt körkort.
 • Boka gärna in en körlektion precis innan. Då kommer du känna dig mer redo när du väl möter inspektören som ska åka med dig och din lärare får möjlighet att ge dig några sista råd och tips innan det är skarpt läge.
 • Kör mycket precis runtomkring trafikverkets lokaler i Västerås där uppkörningen börjar så att du känner dig trygg redan från början.

Vad kostar ett körkort?

Vad du kommer få betala för ditt körkort beror till största del på hur många lektioner du behöver ta då dessa är den största utgiften. Utöver det så tillkommer följande kostnader:

 • Riskutbildningar
 • Teoriprov
 • Uppkörning
 • Synundersökning till körkortstillståndet
 • Handledarutbildning
 • Teoriböcker
 • Fotografering hos trafikverket
 • Tillverkning av körkortet

Vill din körskola synas här?

Är ditt företag intresserade av att synas här? Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.